Çerez Politikası

Oğuzlar Mahallesi, 1397. Cadde, No: 11/1, Balgat/Çankaya/Ankara adresinde faaliyet gösteren Onur Gürsoy Şahıs Şirketi (YaşamSırları) işletilen ve yönetilen Platform’a kayıt olan Üyeler’e; bunlar dışında Ziyaretçiler’e; (ikisi birlikte Kullanıcı/lar) Platform aracılığıyla sunulan Hizmetler kapsamında herhangi bir şekilde Kullanıcılar’ın Platfom’u ziyaretleri sırasında YaşamSırları tarafından çerezler (Çerez/Çerezler) kullanılmaktadır. Bu Çerez kullanımı başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) olmak üzere YaşamSırları’nın tabi olduğu mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. YaşamSırları, İlgili Kişi hakkında elde ettiği kişisel verileri Gizlilik Politikası ve Kişisel Veriler Metni ile ve KVKK hükümlerine aykırı olarak başkasına açıklayamaz ve işleme amacı dışında kullanamaz.

Bu Çerez Politikası, Kullanıcı Sözleşmesi’nin ve Gizlilik Politikası ve Kişisel Veriler Metni’nin eki niteliğinde olup bu metinlerin ayrılmaz bir parçasını teşkil eder. Bu Çerez Politikası’nda büyük harfle kullanılan ve ayrıca tanımlanmayan terimler, Kullanıcı Sözleşmesi’ndeki ve/veya Gizlilik Politikası ve Kişisel Veriler Metni’ndeki anlamlarını haiz olacaktır.

  1. Çerez (Cookie) Nedir?
    Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla bilgisayarınıza (ya da akıllı telefon veya tablet gibi diğer cihazlarınıza) kaydedilen ve genelde harf ve rakamlardan oluşan çok küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaretçilere ilişkin isim, cinsiyet veya adres gibi kişisel verileri içermezler.

Çerezler, ziyaret ettiğiniz web sitesini yöneten sunucular tarafından oluşturulurlar. Böylelikle ziyaretçi aynı siteyi ziyaret ettiğinde sunucu bunu anlayabilir. Çerezler, web sitesi sahiplerine aynı ziyaretçinin siteyi yeniden ziyaret ettiğini gösteren kimlik kartlarına benzetilebilir.

  1. Çerezler Nasıl Kullanılmaktadır?
    YaşamSırları çerezleri;
  • Yaptığınız tercihleri hatırlamak ve web sitesi/mobil uygulama/mobil sitesi kullanımınızı kişiselleştirmek için kullanır. Bu kullanım:
    • Parolanızı kaydeden ve web sitesi/mobil uygulama/mobil sitesi oturumunuzun sürekli açık kalmasını sağlayan, böylece her ziyaretinizde birden fazla kez parola girme zahmetinden kurtaran çerezleri ve
    • Web sitesine/mobil uygulamaya/mobil sitesine daha sonraki ziyaretlerinizde sizi hatırlayan ve tanıyan çerezleri içerir.
  • YaşamSırları tarafından işletilen platformlara nereden ve hangi cihazlardan bağlandığınız, web sitesi/mobil uygulama/mobil sitesi üzerinde hangi içeriği görüntülediğiniz ve ziyaretinizin süresi gibi web sitesini/mobil uygulamayı/mobil sitesini nasıl kullandığınızın tespiti de dahil olmak üzere; web sitesini/mobil uygulamayı/mobil siteyi nasıl kullandığınızı belirlemek için kullanır.
  • İlgi alanlarınıza ve size daha uygun içerik ve reklamları sunmak için, diğer bir ifade ile hedeflenmiş reklam/tanıtım amacıyla kullanır. YaşamSırları, çerezler yoluyla elde edilen bilgileri sizlere ait diğer kişisel verilerle eşleştirerek; size daha uygun içerikleri, kişiye özel kampanya ve ürünleri sunar ve daha önceden istemediğinizi belirttiğiniz içerik veya fırsatları bir daha sunmaz.
  • Platfom’un çalışması için gerekli temel fonksiyonları gerçekleştirmek. Örneğin, Üyeler’in, üyelik bilgileriyle giriş yapabilmesi.
  • Platform’u analiz etmek ve Platform’un performansını arttırmak. Örneğin, Platfom’u ziyaret edenlerin sayısının tespit edilmesi ve buna göre performans ayarlarının yapılması ya da Ziyaretçiler’in aradıklarını bulmalarının kolaylaştırılması.
  • Platform’un işlevselliğini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak. Örneğin, Ziyaretçi’nin daha sonraki ziyaretinde arama sorgularının hatırlanması veya Platform üzerinden üçüncü taraf sosyal medya faaliyetlerine bağlantı sağlamak.
  • Kişiselleştirme, hedefleme ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek. Örneğin, Kullanıcılar’ın görüntüledikleri sayfa ve ürünler üzerinden ziyaretçilerin ilgi alanlarıyla ilgili reklam gösterilmesi.


Çerez Yönetimi
İnternet tarayıcınızın çeşidine göre aşağıdaki adımları izleyerek, çerezler hakkında bilgi edinip, izin verme veya reddetme hakkınızı kullanabilirsiniz:

  • Google Chrome: Browser’ınızın “adres bölümünde” yer alan, “kilit işareti” veya “i” harfini tıklayarak, “Cookie” sekmesinden çerezlere izin verebilir veya bloke edebilirsiniz.
  • İnternet Explorer: Browser’ınızın sağ üst köşesinde yer alan “Tool” veya “Araçlar” Bölümünden “Güvenlik” sekmesini tıklayın ve “izin ver” veya “izin verme” şeklinde çerez yönetimizi gerçekleştirin.
  • Mozilla Firefox: Browser’ınızın sağ üst köşesinde yer alan “menüyü aç” sekmesini tıklayınız. “Seçenekler” görselini tıklayarak “Gizlilik ve Güvenlik” butonunu kullanarak çerez yönetiminizi yapınız.
  • Diğer browserlar için de (opera, microsoft edge gibi), ilgili browser’ın yardım veya destek sayfalarını inceleyebilirsiniz.
  • Safari: Telefonunuzun “Ayarlar” bölümünden “safari” sekmesini seçip, “Gizlilik ve Güvenlik” Bölümünden tüm çerez yönetiminizi sağlayabilirsiniz.
  • Yukarıdaki seçeneklerin yanısıra; tüm çerezler hakkında bilgi sahibi olmak ve çerez yönetimi için: https://www.allaboutcookies.org, https://www.youronlinechoices.eu/ adresini ziyaret edebilirsiniz, veya “Privacy Badger” uygulamasını kullanabilirsiniz (https://www.eff.org/tr/privacybadger)
  • Mobil uygulamalarda çerez veya SDK yönetimi için cihazınızın Gizlilik veya Ayarlar Bölümünde yer alan yönlendirmeleri takip edebilir veya Lumen Privacy Monitor’ü (https://haystack.mobi) telefonunuza indirerek kullanabilirsiniz.

Kalıcı çerezleri veya oturum çerezlerini reddederseniz, web sitesini, mobil uygulamayı ve mobil sitesini kullanmaya devam edebilirsiniz fakat web sitesinin, mobil uygulamanın ve mobil sitesinin tüm işlevlerine erişemeyebilirsiniz veya erişiminiz sınırlı olabilir. Mobil uygulamada söz konusu durum değişkenlik gösterebilmektedir.

  1. Kullanım Bakımından Çerez Türleri
    Kullanılması Zorunlu Olan Çerezler: Bu Çerezler, Platfom’un düzgün şekilde çalışması için mutlaka gerekli olan çerezlerdir. Bu Çerezler’e, sistemin yönetilebilmesi, sahte işlemlerin önlenmesi için ihtiyaç duyulur ve engellenmesi halinde Platform düzgün çalışamaz.

Analiz/Performans Çerezleri: Bu Çerezler, Platform’un işleyişinin analiz edilip anlaşılmasını ve Kullanıcı ile etkileşime geçerek Platform’un geliştirilmesini sağlar. Bu Çerezler’in kullanımı engellenebilir.

İşlevsel ve Analitik Çerezler: Bu Çerezler Kullanıcı’ya daha kolay ve gelişmiş bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için kullanılan çerezlerdir. Önceki tercihleri hatırlamak, Platform üzerinde yer alan bazı içeriklere rahatça erişilmesini sağlamak, Platform’un etkin şekilde kullanılması, Kullanıcı isteklerine cevap verecek şekilde optimize edilmesi ve Ziyaretçiler’in Platform’u nasıl kullandığı hakkında gibi işlevler yerine getirir. Niteliği gereği bu türdeki Çerezler kullanıcı adı vb. kişisel bilgileri içerebilir. Bu Çerezler’in kullanımı engellenebilir. Platform’da kullanılan İşlevsel ve Analitik Çerezler bunlarla sınırlı olmamak üzere şu şekildedir: Google Analytics, Google Ad Manager, Adform Data Management Platform, Criteo, Teads, Neustar, Pubmatic ve Oracle Data Management (BlueKai).

Hedefleme/Reklam/Ticari Çerezler: Bu Çerezler, reklam içerikleri de dâhil olmak üzere, ilgi çekebilecek içeriklerin saptanarak sunulması için kullanılmaktadır. Kullanıcılar’ın ilgi alanları ve seçimleri doğrultusunda hedeflenen ürün/içeriğe benzer nitelikli olanların sunulması ve daha gelişmiş, kişiselleştirilmiş bir reklam portföyü sunarak kullanım deneyimini artırmaya yarar. Kullanıcının internet tarayıcısı ayarlarından gerekli ayarlamaları yapması mümkündür. Her halükarda bu ayarlar, internet tarayıcısı bazlı değişebilmektedir. Bu Çerezler’in kullanımı engellenebilir. Ancak bu engelleme, reklam içeriklerini bütünüyle engellemeyecek; sadece kullanıcının ilgisini çekebilecek reklamlar yerine genel içerikli reklamlar sunulacaktır. Platform’da kullanılan Hedefleme/Reklam/Ticari Çerezler bunlarla sınırlı olmamak üzere şu şekildedir: Google Analytics, Google Ad Manager, Criteo, Facebook, Twitter, Instagram, Teads, Neustar, Pubmatic, Oracle Data Management (BlueKai), Hotjar, OneSignal, Taboola ve Gemius.

Flash Çerezleri: Platform’da yer alan görüntü veya ses içeriklerini etkinleştirmek için kullanılan çerez türleridir.

Üçüncü Taraf Çerezleri: Platform; üçüncü parti güvenilir, tanınmış reklam sağlayıcılarıyla çalışmaktadır. Üçüncü parti hizmet sağlayıcılar kullanıcıya özel reklamları sunabilmek için kendi Çerezleri’ni yerleştirmektedirler. Üçüncü parti tarafından yerleştirilen Çerezler Platform’da ziyaretçilerin gezinme bilgilerini toplar, işler ve nasıl kullandıklarını analiz eder.

  1. Saklandığı Süre Bakımından Çerez Türleri
    Kalıcı Çerezler (Persistent Cookies): Kişinin bilgisayarında ve akıllı mobil cihazında kişi tarafından silinene veya belirli bir tarihe varlığını sürdüren çerezlerdir. Bu Çerezler, çoğunlukla kullanıcıların tercihlerini ve site hareketlerini ölçmek amacıyla kullanılır.

Oturum Çerezleri (Session Cookies): Bu Çerezler kullanıcının ziyaretini oturumlara ayırmak için kullanılır ve kullanıcıdan veri toplamaz. Bu Çerezler, kullanıcı ziyaret ettiği Platform’da belirli bir süre pasif kaldığında veya Platform’u kapattığında silinir. Platform’da üçüncü kişilerin hizmet sağlaması için ve bu hizmetlerin etkinliğini artırmak için yukarıda tanımlandığı üzere Hedefleme/Reklam/Ticari Çerezler kullanılır. Bu Çerezler, ziyaret edilen web sayfalarını ve siteleri hatırlayabilir ve kişisel verileri toplayabilir. Platform, bilgi toplamak, demografik verileri ve ilgi alanlarını hatırlamak, reklam gösterimleri ve ziyaret edilme sayısını belirlemek gibi durumlar için hem birinci taraf hem de üçüncü taraf çerezlerini kullanmaktadır. Platform ziyaret edildiğine ve bu eklentiler kullanıldığında, Platform doğrudan seçilen sosyal ağın sunucusuna bağlanır. Ardından, eklentinin sunduğu içerik doğrudan sosyal ağlardan web tarayıcısına iletilir ve ziyaret etmekte olunan web sitesine eklenir. Böylelikle ilgili sosyal ağ kullanıcıya ait verilere ulaşarak işleyebilir ve ilgili sosyal ağdaki hesaba ait verilerle birleştirebilir.

YaşamSırları’nın sosyal ağların eklentiler aracılığıyla işlediği veriler üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur. Sosyal ağların kişisel verilerinizi hangi amaçla, yöntemlerle ve süreyle işleyeceğine ilişkin daha fazla bilgi almak için ilgili sosyal ağlar tarafından yayınlanan kişisel veri politikaları dikkatlice incelenmelidir.

Belirli Çerezler’in kullanımı Platform’un doğru biçimde çalışması için zorunludur. Çerez kullanımının engellenmesi söz konusu olur ise Platform her ziyaret edildiğinde verilen bilgilerin tekrar girilmesi gerekir ve bununla birlikte YaşamSırları’nın internet üzerinden sağladığı bazı hizmetler gerektiği gibi çalışmayabilir veya Platform’daki sayfaların bir kısmını görülemeyebilir.

İşbu Çerez Politikası’nı değiştirme hakkımız saklıdır.